Carillon Estafette aansluitend bij uw eigen huis proosten.

zie bevrijdingskrant

locatie
Dorpskerk Bathmen, Bathmen

Op woensdag 8 april, de dag dat Bathmen in 1945 bevrijd is, geeft Bauke Reitsma een bevrijdingsconcert op ons carillon .

Programma:

  1. Het Wilhelmus

  2. Het Sallandse volkslied

  3. John Williams Muziek uit ‘Schindler’s List’ (1932) -Thema -Jewish town -Storen memories

  4. Liederen uit de tijd van de bevrijding -Als op het Leidseplein de lampjes weer eens branden gaan -Daar zijn de appeltjes van Oranje weer -Lilli Marlene -Land of hope and glory -Louise zit niet op je nagels te bijten -Eens zal de Betuwe in bloei weer staan

  5. Vera Lynn -From the time you say goodbye (1917) -We’ll meet again

  6. Glenn Miller -Moonlight Serenade (1904-1944) -In the mood

Deze bespeling is tevens een onderdeel van de ‘Carillon-estafette’, waarin de Nederlandse beiaardiers de bevrijders van 75 jaar geleden volgen. Meer informatie hierover is te vinden op: www.klokkenspel.org

Exact 75 jaar na de bevrijding van Maastricht is op zaterdag 14 september 2019 de nationale carillon-estafette gestart. De Limburgse hoofdstad is de eerste grote Nederlandse stad die werd bevrijd. Aansluitend volgt de carillon-estafette het spoor van de bevrijders door Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Zeeland naar het noorden van Nederland. Alle beiaardiers zullen een programma spelen met muziek uit de bevrijdingstijd. Natuurlijk gaat deze tour ook tussen 1 en 17 april 2020 door Overijssel. Van oudsher staan carillons en kerkklokken symbool voor vrede en welvaart.

Klokkenroof

Circa 9.000 Nederlandse carillons en kerkklokken, met een totaalgewicht van 3,5 miljoen kilo klokkenbrons, werden in de oorlogsjaren uit de torens verwijderd om te worden omgesmolten en gebruikt ten behoeve van de Duitse oorlogsindustrie. Dankzij de inzet en vertragingstactieken van het verzet is bijna de helft van deze klokken uiteindelijk bewaard gebleven. Na de oorlog zijn alle geregistreerde klokken teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren. De carillonestafette is een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-Vereniging. De plaatsen kunt u via de interactieve kaart zien en deze wordt verder aangevuld, klik hier. Het programmaboekje staat online en wordt ook verder aangevuld.

OK

Cookies